• Az AR12818 aktív terület kromoszféra animációja

 • 2021. április 28.
 • Még a szombati napfotózás anyagából egy animáció. A felvételek készítése közben, élőképen vettem észre, hogy elég sok apró flerszerű felfénylés látszik a kromoszférában a 2818 számú aktív terület foltjai körül. Eszembe jutott, ezeknek a mini-flereknek a fényesség, intenzitás változását egy animációban jól lehetne szemléltetni. Első látásra Ellerman bombáknak gondoltam ezeket, tehát nem a kromoszféra felső rétegére, hanem mélyebbre, közelebb a fotoszférára hangoltam a H-alfa etalont. Még régebben olvastam weben, az Ellerman bombák (EB) keletkezésének és elmúlásának ideje valahol a pár perc és kb. 10 perc közé tehető. Így tehát adott volt a feladat, ha ezekre vagyok kíváncsi, egyáltalán hogy meg tudjak arról győződni, hogy ezek tényleg EB-k 15-20 percnyi anyagot kell gyűjtenem. 

 • Régebben pár alkalommal már készíettem animációkat a kromoszféráról, alap tapasztalat, a légkör hullámzását, a hosszabb idő alatti minőség (képminőség) változást sztekkelt képek készítésével kell ellensúlyozni, nem elég animációhoz időközönként képkockákat felvenni csak. Így a feladat főként utómunkában sokkal hosszadalmasabb, a készített videókból leválogatott legjobb képkockákat elsőként sztekkelni kell, majd ezeket a sztekkelt képeket külön kidolgozni, majd illeszteni, és animációvá sorolni. 

 • 20 másodperces videók rögzítését becsültem megfelelőnek, ennyi időtartamban még nincs jelentős elmozdulás a részletekben, viszont ennyi időtartamban legnagyobb valószínűséggel lesz a nagyságrendben 2000 képkocka között legalább olyan 40-50db, melyet sztekkelve homogénebb, éles eredményt kapok az egyes animáció kockákra. Az animáció 44 ilyen külön kidolgozott videóból, képből készült. Az egyes videók között csak az a pár másodperc telt el, ami a felvétel indításhoz, név megadáshoz szükséges. 

 • AR12818
  Optika:150/1500 Diverse refraktor
  Kamera:ASI174MM átalakított
  Szűrők:Baader ERF, Lunt60PT, Daystar Quark Ha
  Expóidő:44x(40x3.282ms)
  Egyéb eszközök:Stabi2Proto, Lunt LSPC-1, Televue Powermate 2x
  Készült:2021.04.24. 08:16-08:37UT
  Helyszín:Kiskunfélegyháza
 • A képen bal oldalon látszó, valójában két napfolt közötti kölcsönhatás igazán izgalmas mozgó morfológiát mutat. Ezt külön, még tovább nagyítva is kidolgoztam, nagyon sok érdekes jelenség látszik ebben. 

 •  

   

   

   

  Érdemes ezt is a teljes méret ikonra kattinva, külön ablakban figyelni. Nagyon érdekes, hogy egyes filamentek, mágneses erővonalak mentén anyagáramlások a kromoszféra ezen alsóbb szintjén mennyire eltérő sebességgel mozognak. Ellerman bombák olyan mágneses mezők keltette hurkokban keletkeznek, ahol egymás mellett ellentétes irányban történik az erővonalak mentén anyagáramlás. A felfénylés a hurok, vagy erősen közelítő erővonalak irányvonalán, középvonalán látszik. Alepvető jellemzőik a rövid, pár perces élettartamuk, egymás utáni nagyon gyors hidrogén robbanások, leginkább ez különbözteti meg az EB-t az erős mágneses mező koncentrálódásoktól (MC-k). Weben találtam egy érdekes leírást az igazi Ellerman bomba jelenség szemléltetésére, nagyon gyors felfényesedések, mint egy római gyertya. 

 • Az erős koncentrált mágneses mezők (MC-k) egy fényképen teljesen hasonlók az Ellerman bombákhoz. Ha összevetem ezt az animációmat az eddigi saját, vagy más webes képekkel, valóban nem lehet különbséget tenni az MC-k és az EB-k keltette felfénysedések között. Merthogy, és itt jön a lényeg, ha jól értelmezem az EB-k és az MC-k definícióit, akkor a fenti animációmon csak két Ellerman bomba látszik, a többi felfénylés MC mezők gyors fel- avagy áramlásainak felfénylései. 

 • A nyíllal jelölt helyen egy dupla felvillanás látható az animáción. Mind fényessége, a felfénylés rövidsége, mind pedig a gyors duplázódás a vonal mentén véleményem szerint azt igazolja, hogy ez egy nagy energiájú EB. 08:16:43-08:28:39UT-ig látszott, 12 percen keresztül. 

 • A nyíllal jelölt helyen az animáció második felében látszik egy elnyúltabb alakú felfénylés. 08:27:52-08:35:49UT-ig tartott, ez csak 8 perces időtartam. Elnyúlt alakja talán arra engedhet következtetni, az ellentétes irányú erővonalak, vagy a hurok középvonala itt nem a felszíntől közel merőlegesen eltartó, hanem a kromoszférában merőlegestől igen eltérő szögben alakult ki. Az is lehetséges persze, ez a felbontás nem elég a bombák sorozatának felbontásához, és csak azokat egymásutánban összeolvadni látjuk. 

 • Nem értek a napfizikához, erről a számomra nagyon érdekes jelenségről, az Ellerman bombákról is csak töredékeket tudok weben olvasni. Ilyen felbontás és mintavételezési sebesség mellett nagyon sok jellemzőt nem látok, az EB-kről leírják tanulmányok, hogy másodperc törtrésze alatti sebességű hidrogén robbanások összessége adja a fényjelenséget. Szinte képtelenség lenne konstansabb minőségben akár tizedmásodperces felvételeket összefűzni, az én távcsövem felbontása sem alkalmas ehhez. Az EB-k a fotoszféra alsó rétegéből indulnak ki, a kromoszférában sok esetben nem is látszanak, felette jelennek meg a hurkok felfénylésként, másodperc tört részeire, vonalban, sorozatban. Ami az animáción látszik két felfénylésnél, lehetséges hogy a koncentrált erős mágneses vonalak (MC-k) afféle átvezetése a kromoszférán, de lehetséges hogy a római gyertyaszerű EB-k felfénylésének sorozatai is. 


  Ha eljátszok a gondolattal, hogy ezen erővonalak, vagy hurkok középvonalait követni szeretnénk, valódi, igazolhatóbb módon EB-ket keresve amatőr módszerekkel, amellett hogy kellene egy aktívabb MC mező penumbrában vagy két vagy több napfolt között, egy távcsővel kellene a fotoszférában nem láthatóságot, további két H-alfa távcsővel a kromoszféra aljára és tetejére hangoltan a felfénylést igazoltan látni, minderre szimultán lenne az a pár perc időtartam. Amatőr hobbista szinten érdekes lenne, csak túl sok a szükséges felszerelés igény........

 • Ha a realitásokhoz visszakanyarodok, egy fontos kérdésemre azért választ kaptam ebből a képsorozatból, animációból. Több amatőr fotón hajlamosak a készítők (én is, pár régebbi anyagomban) megállapítani, hogy a sok apró felfénylés Ellerman bomba. Alapvető, hogy ezt felfénylés időtartam vizsgálat nélkül nem lehet kijelenteni, egy kép ehhez nem elég. MC mezőben ezek a jellemző pontszerű, apró de erős felfénylések megvannak, de sokkal hosszabb ideig, mint láthatóak azok EB-k esetében. Hiába illik bele az EB-k jelenség-időtartam leírásaiba az animációmon lévő két felfénylés élettartama, mégsem vagyok benne biztos, hogy ezek EB-k lennének, de talán klasszikus MC mező felfénylésektől biztosan más események. Érdekes még a két vélt EB helyen megnézni az oda futó, és onnét eltartó apró filament vonalakat, azért ezek ellentétes irányai felfedezhetőek, persze az animációval a kromoszférának csak az alső rétegében járunk, nem tudhatjuk, mi zajlott ekkor a felső rétegben, vagy éppen a fotoszférában.... 

  Minden esetre, élveztem a jelenséggel kapcsolatban a talált webes anyagok tanulmányozását - a sok videó unalmas sztekkelését kivéve - az animáció készítés izgalmát is. 

Vissza